Equine Assisted Coaching

Want iedereen kan zijn eigen oplossing vinden,

door in het bijzijn van de paarden met zichzelf te verbinden.

Wat is het?
Equine Assisted Coaching (ook bekend als paardencoaching) is een methode waarbij ik samen met mijn paarden werk om jou de gelegenheid te geven om ervaringsgericht te leren en te profiteren van de feedback die een paard daarbij kan geven.

Het doel:
Het doel is om bewustwording te bereiken door je te stimuleren over jezelf na te denken en je eigen oplossing te vinden door middel van het ervaren tussen de paarden.

 

Ervaringsgericht:
Je wordt tijdens een sessie gevraagd iets te doen bij of met de paarden. Dat "iets" kan van alles zijn en wordt steeds afgestemd op wat nodig is. Simpelweg samenzijn met het paard, contact maken, observeren of het uitvoeren van specifieke activiteiten of opdrachten die je kunnen laten ervaren en een vergelijking laten maken met het dagelijkse leven.

Bij deze methode wordt niet alleen het intellect aangesproken maar vooral de vaardigheden en het omgaan met alles wat jij erbij ervaart. Alle zintuigen doen mee in deze sessies.

In de huidige maatschappij ligt de focus vooral op het denken, het intellect en het rationele, ofwel de hersens in ons hoofd en wat we ermee kunnen bedenken. Hoe we er ons bij voelen is van ondergeschikt belang of stoppen we weg. Door het ontbreken van de link tussen hoofd en gevoel (hart), ontstaan de meeste coachvragen.

Waarom paarden?
Als je met paarden omgaat, komen op een natuurlijke manier allerlei zaken die in jouw dagelijks leven aan de orden komen, samen. Non-verbale communicatie, assertiviteit, creativiteit, probleemoplossend vermogen, leiderschap, verantwoordelijkheid, samenwerken, relaties en vertrouwen. Tijdens het uitvoeren van de activiteit met of bij de paarden ontstaan als vanzelf situaties die je in jouw dagelijks leven ook meemaakt.

Uit je hoofd en bij je gevoel.
Door het ervaringsgericht leren en zeker in het bijzijn van de paarden, komen we als vanzelf bij wat we voelen (ervaren). Daar wordt de informatie gevonden die uit het hoofd (woorden) niet kon worden gegeven. Dat maakt ervaringsgericht leren zo sterk en efficiënt.
Paarden doorzien de verschillen tussen uiterlijk gedrag en de onderliggende emotie feilloos.

Oplossingsgericht:
Equine assisted coaching is een oplossingsgerichte manier van coachen. Het gaat om bewustwording van onderliggende oorzaken, op hoe deze in het hier en nu van inloed zijn én hoe jij je kunt verhouden tot de feiten. We richten ons ook alleen op problemen en oorzaken als dat de noodzakelijke bewustwording oplevert die bijdraagt aan de oplossing. Met focus op en vertrouwen in de innerlijke kracht en mogelijkheden van jou. Het uitgangspunt is dat de oplossing (bewust of onbewust) in jou zit.

Equine assisted coachsessies vinden altijd plaats op de grond náást de paarden, nooit óp een paard. Je hebt ook geen ervaring met paarden nodig voor de sessie.

 

 


"Mijn overtuiging na een sessie met Ellen & paarden is dat iedereen dit een keer zou moeten doen.
De paarden leggen feilloos bloot wat er in je eigen gevoel en intuïtie speelt, dit had ik vanuit mijn nuchterheid vooraf niet verwacht."

- Max van de Ven -

Meest gestelde vragen over coachen met behulp van paarden:

Is het coachen met behulp van paarden voor iedereen geschikt?
Jazker, ik ben ervan overtuigd dat iedereen met behulp van paarden gecoacht kan worden.

Kan ik ook een losse sessie volgen?
Ik geloof enorm in de toegevoegde waarde van trajecten. In één sessie kun je veel bereiken maar vaker is het zo dat je van een aantal zaken bewust wordt waar je verder iets mee wilt doen. Anders heb je een aanzet gedaan maar blijft het bij losse eindjes die, bij voorkeur, mogen worden geïntegreerd in jouw ontwikkeling. Toch biedt ik je de mogelijk voor een losse sessie omdat ik erop vertrouw dat jij het beste weet wat voor jou passend en goed is.

De duur van de sessie is 1,5 uur en is EUR 220,00 (inclusief 21% BTW). Besluit je na deze sessie toch verder te willen gaan in een traject? Dan wordt het bedrag van deze sessie in mindering gebracht op de factuur voor het traject.

Waar vinden de sessies plaats?
Bij mij thuis in Breezand. Er is voldoende parkeerruimte op het terrein aanwezig.

Ik ben bang voor paarden, is het coachen met paarden dan iets voor mij?
De ervaring leert dat mensen de angst snel kwijtraken op het moment dat we aan het werk gaan. Als de angst teveel in de weg staat, vinden we daar een passende oplossing voor.

Wordt coaching ook vergoed?
Coaching wordt niet vergoed vanuit de zorgverzekering.
Misschien dat onderstaande mogelijkheden voor jou van toepassing zijn:

  1. Werkgevers nemen veelal een budget op in de CAO of arbeidsvoorwaarden. Kans is aanwezig dat dit voor jou ook het geval is, check dit bij jouw HR afdeling of in de CAO

  2. Werkgevers vinden ontwikkeling van medewerkers belangrijk en nemen het vaak op in programma's waarmee ze medewerkers willen binden aan de organisatie. Dit budget wordt direct aan jou toegekend (bijvoorbeeld een persoonlijk ontwikkelbudget) of wordt gereserveerd bij HR

  3. Ben jij een ondernemer? Dan zijn kosten van coaching aftrekbaar als bedrijfskosten. Op de site van de belastingdienst is hier meer over te lezen of vraag het na bij jouw boekhouder of accountant

Kan ik ook in termijnen betalen?
Een coachtraject mag in termijnen worden voldaan passend binnen de looptijd van het traject. Wil je overleggen over een betalingsmogelijkheid, neem daar gerust contact over op.